De groei en eigenschappen van verschillende soorten bamboe

De groei en eigenschappen van verschillende soorten bamboe

Inhoudsopgave

    Deel

    Bamboe is een natuurproduct met unieke eigenschappen. Van razendsnelle groei tot indrukwekkende sterkte, bamboe heeft het. Maar wat bepaalt eigenlijk de dikte, kleur en vorm van bamboe? In deze blog duiken we in de wereld van bamboe en leggen we uit hoe groeiomstandigheden en soort-specifieke kenmerken de uiteindelijke uitstraling en kwaliteit van bamboe bepalen. Zo weet je precies waar jouw bamboepaal vandaan komt en wat hem zo bijzonder maakt!

    Wat bepaalt de dikte van een bamboepaal?

    Groeimethode en dikte

    Bamboe staat bekend om zijn snelle groei en zijn vermogen om grote hoeveelheden CO₂ op te nemen. Er zijn twee hoofdtypen bamboe: woekerende en niet-woekerende soorten. Bij woekerende bamboe, ookwel running bamboo, kan een hele bamboebos ontstaan vanuit één ondergrondse wortelstelsel. Dit netwerk voorziet nieuwe scheuten van voedingsstoffen, waardoor ze sneller en sterker groeien. Zo kan een klein bamboeplantje in slechts enkele jaren uitgroeien tot een volwassen plant met stevige stengels die geschikt zijn voor oogst.

    Niet-woekerende bamboe, ook bekend als clumping bamboo, groeit compacter. Hier fungeert één moederplant als basis, waaruit nieuwe stengels in een dichte cluster omhoog komen. In de natuur herken je deze soorten aan hun compacte groei, waarbij de bamboeplanten dicht op elkaar staan.

    Je kunt verschillende soorten wortelstelsels van bamboe ook bekijken in deze technische tekening

    De manier waarop bamboe groeit, bepaalt grotendeels de uiteindelijke dikte. In tegenstelling tot bomen, die in de loop der jaren dikker worden, behoudt bamboe vanaf het moment dat de scheut uit de grond komt zijn maximale diameter. Sommige soorten bereiken een diameter van slechts 3,5 cm, terwijl andere soorten tot wel 18 cm in diameter kunnen worden. 

    Daarnaast heeft bamboe een taps toelopende vorm: de diameter wordt geleidelijk smaller richting de top. Bij korte palen (tot 2 meter) is dit nauwelijks zichtbaar, maar bij langere palen wordt het verschil duidelijker. Hoe sterk de versmalling is, verschilt per soort. Guadua heeft bijvoorbeeld een gemiddelde verloop van 10%. Moso bamboe kan tot wel 20-30% smaller worden richting de top. Dit verloop is afhankelijk van de positie van de paal in de plant.

    Hoogte en plaats van de paal

    Moso bamboe kan bijvoorbeeld tot wel 28 meter hoog worden. Wanneer hier 3 meter palen van gezaagd worden, kunnen deze afkomstig zijn uit de voet van de plant of uit de top. Dit beïnvloedt zowel de dikte als de mate van taps toelopen. Het streven is natuurlijk altijd dat het verloop zo klein mogelijk blijft. Zo kunnen delen met te veel verloop gebruikt worden voor andere doeleinden. 

    Om te herkennen van welk deel van de plant een paal komt, kun je kijken naar de afstand tussen de nodes (de verdikkingen op de stengel). Onderaan de bamboe zijn de nodes dichter bij elkaar, terwijl ze hoger in de plant verder uit elkaar staan. Dit komt doordat de internode-afstanden tijdens de groei groter worden. De nodes zorgen voor stevigheid en dragen bij aan de kracht van de bamboe.

    De afstand tussen de nodes wordt bepaald door de soort, maar ook door de groeiomstandigheden. Meer vocht kan bijvoorbeeld leiden tot grotere internodes. Sommige palen hebben van nature ook langere internodes dan andere.

    Door te kijken naar de dikte, de taps toelopende vorm en de afstand tussen de nodes, kun je inschatten waar een bamboepaal zich in de plant heeft bevonden. Palen met minder verloop en korte internodes komen vaak uit het onderste deel van de bamboe, terwijl smallere palen met langere internodes uit de top komen.

    Wat bepaalt de kleur van bamboe?

    Bamboe is verkrijgbaar in diverse kleuren, dit wordt bepaald door de soort. Wij verkopen bijvoorbeeld ‘zwarte’ bamboe, die van nature die kleur heeft. Onze bamboe wordt dus niet geverfd. Hieronder beschrijven we de beste bamboesoorten voor constructief gebruik.

    alle bamboesoorten

    De palen staan hier afgebeeld op volgorde van de tekst. 

    Moso bamboe

    Moso bamboe is een veelzijdige soort die voor diverse toepassingen wordt gebruikt. De jonge scheuten zijn eetbaar en de palen hebben een karakteristieke gele kleur met een wasachtige beschermlaag. Dit laagje functioneert als een milde, natuurlijke Bamboo Protector. Moso bamboe wordt vaak verwerkt tot plaatmateriaal. Tijdens dit proces karamelliseren de natuurlijke suikers in de bamboe, wat het plaatmateriaal een warme karamelkleur geeft. Moso bamboe wordt gebruikt in onze bamboemat Large.

    Soms groeien moso palen niet helemaal recht. Door verhitting kunnen ze worden recht gebogen, wat lichte verkleuringen kan veroorzaken. Daarnaast kunnen sommige Moso palen een groene tint hebben die in de zon vanzelf geel wordt.

    Guadua bamboe

    Guadua bamboe is extreem sterk en heeft een dikke wand en afkomstig uit Colombia. De natuurlijke beige kleur kan soms wat grijzig tonen. De stam heeft een matte afwerking en een open textuur. Guadua bamboe staat bekend als de sterkste soort en wordt veel gebruikt voor constructieve toepassingen, zoals onze pergola’s: Bogota en Calima, en festivals zoals Mysteryland. Meer over het proces van een guadua paal kun je lezen in deze blog.

    Java zwarte bamboe

    Deze bamboe komt van het Indonesische eiland Java en heeft een diepe kleur die egaler is dan bij nigra bamboe. De java palen zijn sterk en zeker geschikt voor constructie. Daarom gebruiken we deze soort voor onze zwarte bamboe pergola’s. Daarnaast zie je deze palen ook terug in onze tuinschermen en bamboe rolgordijnen.

    Tali bamboe

    Tali bamboe komt uit Indonesië en heeft een warme, gele kleur. De lange internodes en matte afwerking maken hem ideaal voor bamboeschermen, zoals onze Giant schutting. Ook onze bamboe rolgordijnen zijn gemaakt van Tali bamboe.

    Tonkin bamboe

    Tonkin bamboe is een dunne maar sterke bamboesoort met een relatief dikke wand. Hierdoor is hij ideaal als ondersteuning voor planten in (moes)tuinen. De natuurlijke beige kleur kan een grijsgroene tint hebben en de buitenlaag heeft een subtiele glans. Tonkin bamboe wordt gebruikt voor onze Basic bamboemat.

    Nigra bamboe

    Deze Chinese bamboesoort is te herkennen aan zijn donkere kleur en prominente nodes. Nigra bamboe heeft een natuurlijke glans, vergelijkbaar met moso bamboe. De stam kan variaties vertonen in kleur, wat bij het droogproces versterkt wordt. Hierdoor kan een nigra paal een soort vlekkenpatroon hebben, wat elk stuk uniek maakt. Nigra bamboe wordt gebruikt in onze Bamboemat Large.

    Hoe onderhoud je bamboe?

    Bamboe verkleurt na verloop van tijd door weersinvloeden. Factoren zoals zonlicht en vochtigheid spelen hierbij een grote rol. Sommige bamboesoorten hebben van nature een waslaag, waardoor een directe behandeling met Bamboo Protector niet aan te raden is. In dat geval is een Bamboo Booster een betere keuze. De meeste bamboesoorten kunnen wel direct worden behandeld met Bamboo Protector. Twijfel je over de juiste behandeling? Neem contact met ons op voor advies.

    Om de kleur van bamboe te behouden, raden we aan je producten jaarlijks te behandelen. Onze Bamboo Renovator Natural en Bamboo Renovator Black bieden UV-bescherming en hebben een pigment dat past bij de natuurlijke tint van de bamboe. Hiermee kun je vergrijsde bamboe terug op kleur krijgen. 


     

    laat een reactie achter

    Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.